fredag, juni 05, 2009

 

Gammelskog - Siggaboda


Under färd till Öland så besökte jag ett naturreservat på gränsen mellan Skåne, Småland och Blekinge. Det är av urskogsliknande karaktär. Tyvärr många granar döda efter angrepp av skadeinsekter. Det förtar dock inte värdet av området. Se på bilden och upplev lite av vad jag såg i skogen.


Fakta:


Siggaboda
Detta fantastiska "John Bauer-landskap" har oavbrutet rymt skog i mer än 2700 år! Boken kom in i området för ca 950 år sedan i samband med en mindre brand i den då ek-, lind- och hasseldominerade skogen. Granen vandrade in norrifrån först för ca 200 år sedan. Här möts dessa två giganter vid gränsen för sina naturliga utbredningsområden och konkurrerar om marken. För skogsforskningen är det fantastiskt värdefullt att kunna följa den naturliga utvecklingen. Terrängen är en oerhört blockig morän på granitunderlag. De väldiga stenblocken, som ofta ligger i flera "våningar", är täckta av tjocka lager lavar och mossor.
Var aktsam om mosstäcket och klättra inte på blocken.
I surhålor mellan höjderna frodas bl.a. missne och olika vitmossor. Svarta Gyl vid den södra reservatsgränsen är en mörk liten mossgöl mellan höga kullar. På den branta höjden 250 m rakt öster om gölen finns ett mycket stort klippblock. Det sägs att snapphanar använde det som gömställe - därav har den fått sitt namn, Snapphanestenen (Ugnsmunnahallen).
Många insektsarter som är för länet unika och för landet sällsynta finns här (som t.ex. svartoxe och bokblombock) liksom många ovanliga arter av mossor, lavar och svampar. Ett fyrtiotal av dessa arter är rödlistade, d.v.s. hotade, sårbara eller hänsynskrävande enligt Artdatabankens klassificering. Bland de svampar som hittats är åtta stycken hotklassade. Arten Mucronella bresadole, har bara hittats på en annan plats i landet.
Ur informationsskrift utgiven av Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Comments: Skicka en kommentar

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?